e-mail  |  intranet  |  facebook |  VUT  |  galerie MINI  |  knihovna FA  |  SOFA  |  English version
Informace
Událost (stalo se)
Přístřešky pro pouliční klavíry od brněnských studentek FA
vložil/a Šmídek Petr, MgA. Ing.arch. PhD. | 12.08.15

Na Fakultě architektury VUT se v květnu a červnu uskutečnila další z řady studentských soutěží a workshopů. Akci s názvem Save the piano organizovalo brněnské uskupení Klavíry pro Brno ve spolupráci se Studentskou obcí fakulty architektury. Oslovili studenty několika fakult (Fakulty architektury, Stavební fakulty VUT a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy Univerzity) o vytvoření krytého přístřešku pro piána, která už několik let umisťují ve veřejném prostoru města Brna.
První soutěžní část probíhala 22. – 24. května a její náplní byla tvorba návrhů přístřešku. Kromě požadavku ochrany před deštěm se museli studenti vypořádat s dalšími požadavky. Přístřešek měl v prostoru zabírat co nejméně místa, dále měl být mobilní, tedy lehký a snadno transportovatelný, důležité bylo také splnění akustických podmínek. Předchozí zkušenosti ukázaly, že by konstrukce měla být odolná proti vandalům. V neposlední řadě měl být přístřešek esteticky a designově zajímavý, a zapadnout do městského prostoru. Stanovený rozpočet byl 20.000 Kč.
V pochopení takto komplexního zadání měly studentům pomoci přednášky a diskuze s pozvanými experty, konkrétně teoretikem architektury Rostislavem Koryčánkem, autorem brněnského mobiliáře Davidem Karáskem, zakladatelem projektu Piána na ulici Ondřejem Kobzou, specialistou na technickou stránku klavírů Davidem Nejedlíkem, architektem Radkem Suchánkem a Ondřejem Vildem za Klavíry pro Brno.
Z výsledných pěti modelů vyhodnotila tříčlenná komise (D. Karásek, R. Suchánek a O. Vild) jako nejlepší návrh studentek prvního ročníku FA VUT Kláry Netrefové a Kristiny Kapraľové.
Druhá, praktická část workshopu, probíhala od 25. června. Dobrovolníci z řad studentů měli za úkol vyhotovit přístřešek podle vítězného projektu. Celý proces probíhal jak v dílnách Mendlovy Univerzity, tak v prostorách Archy a dvora na Fakultě architektury. Výsledná realizace je v současnosti umístěna na Jakubském náměstí, kde již plní svůj účel ochrany jednoho z pián. Slavnostní otevření a křest proběhl 9. července za účasti široké veřejnosti.

Autorský tým návrhu - Kristína Kapráľová, Klára Netrefová
Organizace - Karolína Burešová, Petr Preininger, Pavla Kilnarová
Pomoc při výrobě - Ondřej Mráz, Filip Kůřil

Více informací >






© Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, Poříčí 273/5, 639 00 Brno
Telefon: 541 146 600, E-mail: